top of page

Wat extra vitamine D kan geen kwaad

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er een verband is tussen vitamine D-tekort en ernstige COVID-19 patiënten. Maar of (extra) vitamine D ook kan helpen voorkomen dat je flink ziek wordt van het coronavirus, dat weet men nog niet, aldus Nu.nl.

Hier is vitamine D goed voor

Vitamine D maak je aan als je buiten in de zon wandelt of als je het via voeding of extra vitaminepillen binnenkrijgt. Vitamine D is onder meer van belang voor het behoud van stevige botten en tanden, spiersterkte en speelt het een rol in ons immuunsysteem. Renate de Jongh, internist-endocrinoloog aan het Amsterdam UMC, doet onder andere onderzoek naar de functie van vitamine D. Zij bevestigt dat men nog niet weet of het slikken van vitamine D de kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus verkleint.

Kans op luchtweginfecties verkleint

Wat men wel weet, is dat het dagelijks of wekelijks slikken van vitamine D-pillen de kans op luchtweginfecties iets verkleint, zeker bij mensen die daar een tekort aan hebben. Dit bleek uit een analyse van 25 goed uitgevoerde onderzoeken. De Jongh legt uit dat dit waarschijnlijk komt door het feit dat vitamine D in de longen de aanmaak van afweerstoffen tegen virussen en bacteriën versterkt. De vitamine D houdt als het ware ‘indringers’ beter tegen in de longen.

Slikken van vitamine D

Hoewel het nog niet duidelijk is of er nu een verband ligt tussen vitamine D en het coronavirus, kan het volgens de Jongh zeker geen kwaad om vitamine D bij te slikken, zeker in de wintermaanden. "Er is wel een soort optimale hoeveelheid. Meer is dus niet per se beter. Als je enorme hoeveelheden vitamine D slikt, kan dit zelfs slecht zijn voor je gezondheid. Maar een beetje extra vitamine D heeft geen nadelige effecten”, aldus de Jongh.

Wel of niet

In meerdere onderzoeken worden aanwijzingen gevonden dat het aantal mensen met een vitamine D-tekort in een land samenhangt met het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens als gevolg van het coronavirus. Daarnaast hebben mensen met een vitamine D-tekort in sommige onderzoeken vaker een ernstige COVID-19-infectie dan mensen zonder een vitamine D-tekort. De Jongh benadrukt echter dat dit soort onderzoeken niet vertellen of vitamine D-tekort ook de oorzaak is van ernstige COVID-19-infecties. "We weten bijvoorbeeld dat mensen met obesitas, mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD, en ouderen vaak een tekort aan vitamine D hebben." Dit zijn ook de groepen die relatief veel risico lopen op ernstige infecties. Alleen of dit komt door een tekort aan vitamine D, dat blijft nog onbekend.


Bron: Nu.nl

Comments


bottom of page