top of page

Dit weten we nu over aerosolen en de verspreiding van het coronavirus

Dit weten we nu over aerosolen en de verspreiding van het coronavirus

Aerosolen, oftewel hele kleine druppels die voor een langere tijd in de lucht blijven zweven, waren dit jaar een belangrijk onderwerp van debat. Dragen ze nu wel bij aan de verspreiding van het coronavirus en wat zijn we eigenlijk allemaal te weten gekomen sinds het onderzocht werd? Nu.nl heeft de stand van zaken op een rijtje.

Wat zijn aerosolen ook alweer?

Om het geheugen op te frissen, leggen we kort uit wat aerosolen ook alweer zijn. Het zijn hele kleine druppels die je uitstoot op het moment dat je praat, ademt, hoest en niest. Naast aerosolen stoot je ook grotere druppels uit. In beide soorten druppels kan het coronavirus zitten, alleen zit er in ƩƩn grote druppel meer virus vanwege het volume. Toch krijgen aerosolen veel aandacht in de coronadiscussie, omdat ze door hun beperkte gewicht veel langer in de lucht kunnen blijven en grotere afstanden kunnen afleggen dan grotere druppels. Dus ook meer dan 1,5 meter. Als aerosolen het coronavirus inderdaad verspreiden, zijn de huidige maatregelen niet genoeg.

Waarschijnlijk geen grote rol

Volgens de WHO is daarentegen de verwachting dat aerosolen geen grote rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Ze stellen dat het vooral wordt verspreid via direct contant, indirect contact en nauw contact korte afstand. Denk hierbij aan de hand schudden, winkelwagentjes en een lang gesprek terwijl je dichtbij staat. Ook het CDC en het RIVM verwachten niet dat aerosolen een grote rol spelen bij de verspreidingsroute van het coronavirus, maar wel vinden ze dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Onderzoek naar verspreiding blijft moeilijk

Het is lastig te onderzoeken om te kijken of het coronavirus zich verspreidt via aerosolen. Mede doordat de experimenten lastig zijn om te doen, omdat het ethisch gezien ingewikkeld is om mensen voor het experiment te laten besmetten met het coronavirus. Een onderzoek naar een besmetting die al plaats heeft gevonden is ook complex, omdat vaak achteraf niet uit kan worden gesloten dat mensen via een andere route besmet zijn geraakt met het coronavirus en niet via aerosolen. Daarom is het belangrijk om te allen tijde de maatregelen te volgen.


Bron: Nu.nl

Commentaires


bottom of page